Reklama
 
Blog | Hana Jandová

Tisíce lidí, tisíce barev, tisíce vůní a jedno tržiště

Nad Londýnem se ještě drží ranní mlha, když se ve čtvrti Camden Town začíná probouzet život. Pro většinu Londýňanů představuje víkend oázu klidu a odpočinku po rušném pracovním týdnu, ale pro několik stovek z nich znamená brzké vstávání za tmy, tahání těžkých beden a přípravu zboží, než se otevře krám v Camden Market, čtvrté nejnavštěvovanější turistické senzaci v britské metropoli.

Od rána se z původně přistěhovalecké čtvrti londýnských bohémů a samozvaných umělců Camden Town ozývá rachocení a šramot, jak obchodníci otevírají své krámy, vykládají zboží z ještě zatlučených krabic a za melodie singlů z ranního vysílání rádia Capital FM se smaží exotické pochoutky pro mlsné nákupčí. Celá tržnice, postavená na prostranství mezi železničními viadukty, se skládá z několika jednotlivých částí (Camden Lock Market, Camden Stables Market, Camden Canal Market, Inverness Street Market, Camden Buck Street Market), dříve tématicky rozdělených, ovšem dnes nelze rozeznat ani jednotlivé hranice mezi nimi. Venkovní stánky, kamenné prodejny a pultíky pronajaté pouze na jediný den zabraly i sebemenší kout prostoru, který byl vybudován roku 1791 podél slavného Regent´s Canal. Přes jednoznačně výhodnou pozici na rozhraní hustě obydlených městských čtvrtí se zde první obchodníci objevili až roku 1972 a ještě přes dvacet let museli čekat, než díky zákonu zakazujícímu nedělní prodej kamenným obchodům vysvitne jejich sláva.  

Kolem deváté hodiny začínají přicházet první domorodí zákazníci a uvědomělí turisté, kteří tuší, že nejlépe se zde nakupuje do desáté hodiny ranní. Později sice úzké chodníčky a mosty, spojující jednotlivé části bývalých královských stájí, praskají pod tíhou půl milionu návštěvníků, ale spolu s počtem nakupujících stoupá i nefalšovaná tržištní nálada. "Kvalitní indické sárí, angorská bavlna, ručně vyráběné šperky, domácí masové bochánky, kupte si vyřezávané hračky," trumfují se prodejci ve vykřikování svých nabídek. Arabská hudba se mísí s moderními rytmy, aroma čínských smažených pochoutek zvolna přechází do zašlé vůně starožitných předmětů a orientálních vonných tyčinek, ze všech rohů se ozývají útržky rozhovorů v nejrůznějších jazycích. Jedni sedí zadumaně ve svém stánku, jiní si hlasitě prozpěvují. "Slečno, na vás je vidět, že milujete dřevo, vyberte si nějakou z mých dřevěných váz," láká postarší muž kolemjdoucí, zatímco vedle se dvě vietnamské dívky nejistě uculují na pohledné mladíky přes hrnce s množstvím rybích lahůdek. Jednotlivé kultury představují svůj životní styl a nabízejí oblečení, starožitnosti, šperky, hudbu, ozdobné cetky, elektroniku, nábytek či jídla – zastoupen je celý svět a všechny společenské subkultury. Je libo černé gotické šaty s krajkou a perlami, latexové spodní prádlo, moderní kyber oblečení pro milovníky taneční hudby či rudě zbarvená kimona? Stačí se jen zastavit mezi lákajícím zbožím vystrčeným do uzonkých uliček a probírat se dále do nitra obchůdků. "Líbí se nám, že vám nikdo nic nenutí, můžete si zboží prohlédnout a nikdo vás neotravuje," chválí usměvaví turisté z Francie. Dříve zde převládaly stánky s čerstvým ovocem, masem či jinými potravinami, dnes zde najdete pouze tři. Pro pochutiny do kuchyně se chodí na trhy umístěné v centru města. 

Jedinečná atmosféra Camden Marketu se viditelně zapsala do srdcí místních obyvatel, jelikož se v roce 2006 postavili proti snahám světových obchodních řetězců, které se snažili odkoupit prodejní místa menších podnikatelů a postavit si zde  vlastní pobočky. Proto na území tohoto trhu platí zákaz činnosti pro velké korporace. Avšak Camden Market vyhráno ještě nemá. Kromě devastujícího požáru z roku 2008, který zničil část historické tržnice spolu se známou londýnskou bohémskou hospodou The Hawley Arms, se v posledních letech hovoří o likvidaci tohoto unikátního střetu světových kultur. Vládní kruhy však naráží na tvrdý odpor Londýňanů, kteří neváhají využít občanská hnutí, svolávají protesty, zasílají petice, zakládají internetové stránky pro záchranu Camden Marketu. "Camden by nebyl ten správný Camden bez těch krámků," píše na blogu pro záchranu Londýna správce adresy Jamie. Fakt, že není sám, podporují stovky tisíc každotýdenních návštěvníků, kvůli kterým se pouze v neděli zařazuje do provozu stanice metra Camden Town, aby se předešlo případným nehodám a tlačenicím při návratu pasažérů domů. Místní lidé se sice domnívají, že z trhu se stává turistická atrakce a originální zboží je pomalu vytlačováno tuctovými tretkami, ale stejně příští neděli opět zavítají do mumraje barev, hlasu a vůní – možná kvůli nakupování, možná ze zvyku, možná z lásky ke kosmopolitnímu Camden Marketu.

Reklama